ico

Alles over velgen

Velgen horen op elke auto en kunnen veel invloed hebben op hoe je auto er uit ziet. Een paar mooie, moderne lichtmetalen velgen maken je auto helemaal 'af ' en geven je auto echt dat beetje extra. Het uiterlijk is echter niet het belangrijkste aspect van velgen op je auto. Ze kunnen namelijk ook erg bepalend zijn voor het rijcomfort en de wegligging van je auto. Vaak is de combinatie van velgmaat en bandenmaat hierbij bepalend. Als je nieuwe velgen wilt kopen voor je auto, dan kan het geen kwaad om je een beetje te verdiepen in velgen en alles daar omheen. Vandaar dat we voor jou de belangrijkste aandachtspunten hier op een rijtje zetten.

rims

Welke velgen passen op mijn auto?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je op het punt staat om nieuwe lichtmetalen of stalen velgen te gaan kopen. De velgmaat is erg belangrijk bij de keuze van je nieuwe velgen en banden. De ruimte in de wielkast is beperkt en dat beperkt ook meteen de afmetingen van de velg die je kunt kiezen. Bovendien zijn er wettelijke normen die bepalen hoe ver een band of wiel buiten de wielkast mag uitsteken. Bij de APK-keuring wordt hierop gecontroleerd. Naast de velgmaat speelt natuurlijk het uiterlijk van velgen een belangrijke rol. Velgen zijn verkrijgbaar in allerlei designs en kleuren zodat je je velgen perfect bij je auto kunt laten passen. Als je dus wilt weten welke velgen bij je auto passen, kijk dan eens naar een velg van een andere auto en zoek de juiste velgmaat op.

Hoe kies je de juiste velgenmaat?

De juiste velgmaat is eenvoudig om te kiezen als je je wielen even groot wilt houden. De velgmaat in inches staat op de zijkant van je autobanden achter de letter 'R'. Je kunt de maat ook vinden in je onderhoudsboekje of in de technische gegevens van je auto. Met deze velgenmaat kun je dan snel en eenvoudig je nieuwe autovelgen bestellen. Een grotere wielmaat op je auto is mogelijk, maar laat je daarbij goed adviseren. Een grotere velg heeft namelijk een andere massa en dat kan van invloed zijn op de wielophanging, je ABS-systeem en op de slijtage en werking van je remmen. Als algemene regel kun je aanhouden dat je nieuwe velgen maximaal 2 inchmaten groter mogen zijn dan je oude velgen.

Kies je favoriete velgenmerk

De keuze voor een bepaald velgenmerk is natuurlijk heel persoonlijk. Veel merkfabrikanten hebben een breed assortiment velgen waarvan sommigen een duidelijke eigen stijl hebben. De meeste merken hebben velgen met zowel brede spaken als smalle spaken, verkrijgbaar in diverse kleuren. Lichtmetalen velgen hebben vaak een zilverkleur, maar worden ook antraciet of zwart gespoten zodat ze stijlvol staan op een donker gekleurde auto. Neem een kijkje in het assortiment van velgfabrikanten zoals Dotz, Enzo en ATS om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Velgen en banden moeten bij elkaar passen

Zonder een set autobanden zijn je wielen natuurlijk niet compleet. Over het algemeen geldt: hoe groter de diameter van de velg, hoe platter de band. Dit heeft alles te maken met de beperkte ruimte in de wielkasten. Kies je voor grotere velgen op je auto, dan kun je je oude banden niet opnieuw gebruiken. Je nieuwe banden zullen breder en platter zijn door de grotere velgmaat. In de bandenmaat staat altijd de velgmaat. Zodra je weet welke maat je nieuwe lichtmetalen of stalen velgen hebben, dan kun je je nieuwe banden ook bestellen. Kijk goed welk type banden je op je auto wilt zetten: zomerbanden, winterbanden, all seasonbanden of sportbanden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een complete wielset waarbij de banden voorgemonteerd zijn op de velgen. Dit heeft als voordeel dat de wielen in één keer op je auto gemonteerd kunnen worden en dat uitbalanceren niet meer nodig is.

Budgetvriendelijke goedkope velgen

Met goedkope velgen kun je geld besparen op de aanschaf van nieuwe wielen voor je auto. Een nieuwe set banden en velgen kost al snel enkele honderden euro's. Met goedkope velgen kun je flink besparen op de aanschaf van nieuwe wielen voor je auto. Bij de autovelgen kun je onderscheid maken in A-merk en B-merk velgen waarbij de A-merken meestal duurder zijn dan de B-merken. Wat voor jou geschikt is, hangt af van je budget en het aantal kilometers dat je met je auto rijdt. Goedkope velgen zijn ideaal als je weinig kilometers rijdt en een klein budget hebt.

Kijk op autobandenmarkt.nl voor goede velgen

Om de juiste maat voor je auto te vinden kun je gebruik maken van de velgen configurator in onze shop op autobandenmarkt.nl. Je hebt alleen de wielmaat nodig en je voertuiggegevens. Kies vervolgens je favoriete velg en je favoriete band en onze configurator laat meteen zien hoe je nieuwe wielen er straks uit zien onder je auto. Voor elk model en type auto zijn wij een betrouwbare leverancier van autobanden en velgen.

Abonneer op onze nieuwsbrief.

Wordt lid van onze mailing list om het laatste nieuws en updates van ons team te ontvangen.

autobandenmarkt.nl - een aanbieding van Delticom AG